fbpx

Pitsii ja palmikkoo, osa 6

Hurraa, huivi on neulottu valmiiksi! Onnittelut!

Vielä ei kuitenkaan huivi ole aivan valmis, tässä muutama viimeistelyvinkki upeampaan lopputulokseen:

 • Varmista ensin että langanpäät eivät pääse purkautumaan viimeistelyn aikana, mutta älä päättele niitä vielä (pingotuksen aikana päätellyt langat saattavat alkaa kiristää neulosta).
 • Jos tuntuu että kesäkädet ovat hiostaneet huivin, voit hellästi pesaista sen käsin tasalämpöisessä vedessä, nostaa myttynä vedestä ja puristaa ylimääräiset vedet pyyheliinan avulla.
 • Jos et vielä halua pestä huiviasi, voit sumuttaa sen kummaltakin puolelta kevyen kosteaksi.
 • Asettele huivi tasolle kuivumaan, venyttele se hellästi oikeaan muotoon (kuva alla), huomioi että kulmat ovat täsmällisen muotoiset ja sivut yhtä pitkät.
 • Jos huivi ei mahdu kerralla kuivumaan, kostuta ja venytä se osa kerrallaan.
 • Jos haluat pingottaa huivia reilusti, käytä ruostumattomia nuppineuloja. Lempeämmän venytyksen voi tehdä ihan vaan asettelemalla sen froteepyyhkeen päälle muotoonsa (karhea pyyhe pitää huivin kivasti paikoillaan).
 • Anna kuivua rauhassa.
 • En koskaan suosittele neuleen höyryttämistä, varsinkaan pitsi- tai palmikkoneuleen. Kuuma höyry saattaa muuttaa langan rakennetta (niin teko- kuin luonnonkuidunkin) ja liinan läpi painaminen litistää. Kevyt kostutus ja jopa kevyt ravistelu ja venyttely on hellempää kuidulle ja neulokselle.
 • Päättele langanpäät nurjalle esim. silmukoimalla ne ensin yhteen suuntaan, sitten toiseen suuntaan. 
 • Ja vielä kuva someen #kalpipa ja #pitsiijapalmikkoo niin voimme kaikki ihailla aikaansaanoksiamme.

Nauti huivistasi!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

Huivin muoto
Vasemmalla viimeistelty osa ja oikealla viimeistelemätön osa huivia, aika iso ero!

Pitsii ja palmikkoo, osa 5

Viimeinen osio on yksinkertainen pitsi ja huivin päättely.

Tähän reikäpitsiin tulee helposti suurempia silmukoita kuin perusneuleeseen, siis voit vaihtaa noin 0,5 numeroa pienempiin puikkoihin jos et halua että huivin reunaa lähtee laineilemaan. Samalla pienemmät puikot vievät vähemmän lankaa. Pienen laineilun saa toki kesytettyä viimeistelyssä.

OHJE

Neulo kaavion rivit 1-17. 

Sen jälkeen neulo 3 kerrosta ainaoikein neuletta kaikilla huivin silmukoilla. 

Päättele kiristämättä (voit myös vaihtaa oikeaksi puikoksi 1-1,5 numeroa isompi puikko).

Huom. Lankaa pitäisi olla ennen tämän osion neulomista jäljellä noin 50 g. Mutta älä hätäänny jos sitä on vähemmän, voit ihan hyvin jättää neulomatta rivit 1-4 ja/tai 13-16. Jos taas lankaa on reilusti jäljellä, voit tehdä useamman toiston rivejä 9-12. 

Tässä alla vielä tulostettava versio:

Seuraava osio on huivin viimeistelyn ohje ja se  julkaistaan lauantaina 13.8.2022.

Mukavia neulontahetkiä!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

HUOM. Neulo edelleen kerroksen 4 ensimmäistä ja 4 viimeistä silmukkaa aina oikein, ja sektoreiden välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

HUOM. Tässä pitsissä kavennus tehdään neulomalla kaksi yhteen oikein silmukoiden takareunasta, se on minulle vaivattomin ja nopein. Toki kavennuksen voi tehdä normaalisti oikein etureunoistakin.

Pitsii ja palmikkoo, osa 4

Nyt on vuorossa hauskoja pampulapalmikoita. 

Kaaviossa on neljä erikoismerkkiä, lue niiden selitykset alta. Myös videot tämän valepalmikon neulomisesta löytyvät tuolta alempaa.

Alla on kaaviot sektorien oikealle ja vasemmalle reunalle, toista niiden välissä palmikoita ja nurjia silmukoita (= 8 silmukan mallikerta) tarvittava määrä. Jos silmukkalukusi ei mene tasan kuudennen kerroksen palmikkomallin aloituksessa, voit kaventaa tai lisätä tarvittavat silmukat. 

Kaavion korkeus on mallihuivin mukainen. Mikäli haluat, voit tätäkin osiota tehdä matalammaksi tai korkeammaksi. Neulo kuitenkin aina vasta viimeiseksi kerroksien 30-35 erilainen palmikko, se sulkee kuvion.

HUOM Neulo edelleen kerroksen 4 ensimmäistä ja 4 viimeistä silmukkaa aina oikein, ja sektoreiden välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Erikoismerkit:

< = oikealla: nosta silmukka lanka työn takana

> = nurjalla: nosta silmukka lanka työn edessä

—> = siirrä kaksi ensimmäistä silmukkaa oikealle puikolle, pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen, siirrä kaksi ensimmäistä takaisin vasemmalle puikolle, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, neulo 2o

<— = pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen odottamaan, neulo 2o, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein 

Viimeinen kerros on nurjan puolen kerros. Seuraava osio alkaa oikealla kerroksella, ja se julkaistaan lauantaina 6.8.2022.

Tässä vielä linkki tulostettavaan ohjeeseen!

Tämä valepalmikko on muunnelma Jakoavainvalepalmikosta Lynne Wattersonin kirjasta Palmikoita puikoilla.

Mukavia neulontahetkiä!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

Kaavio A: sektorin oikea reuna

Kaavio B: sektorin vasen reuna


< = oikealla: nosta silmukka lanka työn takana
> = nurjalla: nosta silmukka lanka työn edessä
—> = siirrä kaksi ensimmäistä silmukkaa oikealle puikolle, pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen, siirrä kaksi ensimmäistä takaisin vasemmalle puikolle, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, neulo 2o
<— = pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen odottamaan, neulo 2o, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein 

Pitsii ja palmikkoo, osa 3

Vihdoin pääsemme pitsiin. Tämä on sellainen kiva peruspitsi, joka ihan sujahtaa puikoilla. 

Kaavioissa on piirrettynä vain oikean puolen kerrokset, neulo nurjalla kaikki silmukat ja langankierrot nurin (paitsi kerroksen ensimmäiset ja viimeiset 4 s aina oikein). Neulo edelleen sektoreiden välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Kaavio A on siirtymäosuus palmikosta pitsiin joka sektorissa, neulo se ensin. 

Kaavio B on pitsiosuuden oikea reuna sektorissa, kaavio C on pitsiosuuden vasen reuna sektorissa. 

Alla olevissa kaavioissa A ja B on pilkkuviivoilla erotettu mallikerta. Toista sitä leveyssuunnassa kuhunkin sektoriin tarvittava määrä, huomioi kaavion poikkeavat silmukat ennen reunojen lisäyssilmukoita. 

Jos tuntuu että haluat matalamman huivin tai jos lanka on huvennut enemmän kuin olit ajatellut, niin voit tehdä myös matalamman pitsiosion. Voit lopettaa aina kun olet neulonut kerroksen jossa on kaksoiskavennus.

Tai jos haluat isomman huivin ja lankaa on paljon, voit toki neuloa tätä osuutta vielä korkeammaksikin. Samoin tässäkin voit lopettaa kun olet neulonut kerroksen jossa on kaksoiskavennus.

HUOM . Viimeinen kerros on oikean puolen kerros, huomaa siellä kavennukset vasemmassa reunassa joka sektorissa. Seuraava osa 4. alkaa nurjalla kerroksella, ja se julkaistaan lauantaina 16.7.2022.

Kaavio A: siirtymäosuus palmikosta pitsiin

Kaavio B: pitsisektorin oikea reuna, toista pilkkuviivoin erotettua mallikertaa tarvittava määrä/sektori

Kaavio C: pitsisektorin vasen reuna

KAKSOISKAVENNUS: siirrä kaksi silmukkaa oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo seuraava silmukka oikein, nosta siirretyt silmukat neulotun yli, kiristä. Kaksi silmukkaa kaventuu, keskimmäinen silmukka jää päällimmäiseksi.

Tästä voit tulostaa ja/tai ladata ohjeen:

Olisi hienoa jos merkitsisit somepostauksiisi #pipakal ja #pitsiijapalmikkoo niin muutkin näkevät huivisi etenemisen!

Hauskoja neulomishetkiä helteisessä kesässämme!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

Pitsii ja palmikkoo, osa 2

Nyt tehdään pitkiä valepalmikoita. Näihin et tarvitse erillistä palmikkopuikkoa, vaan silmukat nostetaan näppärästi ristiin.

Alla olevassa kaaviossa on pilkkuviivoilla erotettu mallikerta, toista sitä leveyssuunnassa kuhunkin sektoriin tarvittava määrä ja korkeussuunnassa  toista rivit 1-16 yhteensä neljä kertaa. Neulo vasta viimeiseksi rivi 17 kerran.  Älä pelästy kahdesta uudesta erikoismerkistä, tästä alhaalta löydät niille sanalliset selitykset ja videot.

lue lisää…

Pitsii ja Palmikkoo, osa 1

Tässä on ensimmäinen osa kesän 2022 mysteerihuivimme yhteisneulonnan ohjeesta! Olethan lukenut ensin alkuohjeet?
Printattava PDF-tiedoston neuleohjeen alusta voit ladata tästä:

Lanka Scheepjes Woolly Whirl tai Whirl, 1000m
Puikot pyöröpuikot 3,5 tai käsialan mukaan
Tiheys noin 25 s sileää neuletta = 10 cm 

Malli Pitsi ja Palmikko / Marja Ilmari

OSA 1. Matka alkaa

Luo 49 s. 

Aloita tunturineule kaavion 1 mukaan, mutta neulo aina kerroksen 4 ensimmäistä ja 4 viimeistä silmukkaa oikein ja lisäysten välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

0.krs kaikki oikein
1.krs 4 o, * 11s kaaviota, 4 n *, toista *-* vielä kerran, 11s kaaviota, 4 o
2.krs 4 o, * 13s kaaviota, 4 o *, toista *-* vielä 2x
3.krs 4 o, * 13s kaaviota, 4 n *, toista *-* vielä kerran, 13s kaaviota, 4 o
4.krs 4 o, * 15s kaaviota, 4 o *, toista *-* vielä 2x

Jatka näin kaavio loppuun. Viimeinen kerros on oikean puolen kerros (20.), huomaa siinä kaaviossa kavennus!

Seuraava osio alkaa nurjalla kerroksella, se julkaistaan la 18.6.2022.

Pitsii ja Palmikkoo 2022

Aurinkoisin terkuin,
Marja ja Nata

Pitsii ja Palmikkoo, mysteerihuivin alkuohjeet

Tervetuloa mukaan mysteerihuivin yhteisneulontaan, tässä muutamia huomioitavia asioita!

LANGAT

Lankana olemme käyttäneet ensimmäiseen mallihuiviimme Scheepjesin Whirliä, koska niissä on vaan niin ihania väriyhdistelmiä! Yksi kerä riittää perushuiviin!

Muutama huomioitava asia Whirleistä:

 • Langan värivaihdot tapahtuvat säie kerrallaan, ja vaihtokohtaan muodostuu pörröinen “karvamato” tai “fuzzbuzz” . Se ei ole virhe, eikä sitä tarvitse leikata pois. Jos haluat, voit trimmata siitä ylimääräiset langanpäät pois, tai pyöräyttää lankaa kosteiden sormenpäiden välissä langan siloittamiseksi.
 • Voit aloittaa joko kerän ulkopuolelta tai sisäpuolelta. Valmistaja suosittelee ulkopuolelta aloittamista, koska kun kerästä on käytetty osa sisältä, se saattaa romahtaa. Mikäli haluat sisällä olevan värin lähelle kasvojasi (eli huivin aloitukseen), voit joko keriä koko kerän uudestaan tai aloittaa keskeltä, huomioi silloin mm. nämä asiat:
  • pidä kerä neuloessasi aina niin alhaalla että saat vedettyä langan kohtisuoraan ylöspäin
  • aseta kerä tukevaan astiaan
  • kun keskelle on muodostunut onkalo, voit laittaa sinne juomalasin, paperirullan tai jonkun muun tukemaan kerän seinämiä

Toinen mallihuivimme on neulottu SandnesGarnin Tynn Linestä. Se on hieman ohuempaa lankaa, joten puikot 3 mm soveltuvat paremmin. Loimme myös 8 silmukkaa enemmän keskimmäiseen lohkoon. Langanmenekki 4-5 kerää riippuen siitä miten ison huivin haluat.

Toki muutkin langat käyvät, ohjetta voi helposti muokata. Paksummasta saat näillä ohjeilla isomman huivin ja ohuempaa lankaa käyttäessäsi pienemmän. Langanmenekki muuttuu kun puikkokoko ja langanpaksuus vaihtuvat.

lue lisää…

Pitsii ja Palmikkoo, mysteerihuivi

Tervetuloa mukaan mysteerihuivin yhteisneulontaan!

Tämä on Pitsi ja Palmikon 4-vuotisjuhlaohje, pieni kiitos kaikille ihanille asiakkaillemme. Ohje on ihan kotikutoinen, sellainen suloinen yhdistelmä superhelppoja palmikoita ja yksinkertaisia pitsejä. 

Pitsii ja Palmikkoo huivin muoto on vähän erilainen – se koostuu kolmesta kolmiona kasvavasta sektorista, ja niitä yhdistävät rauhalliset sileän neuleen pystyraidat ja huivin reunoja kiertää ainaoikein reunus. Pitkien sivujen pituus on noin metri.

Pitsii ja Palmikkoo – mysteerihuivi

Lankana olemme käyttäneet ensimmäiseen mallihuiviimme Scheepjesin Woolly Whirliä, koska Whirleissä on vaan niin ihania väriyhdistelmiä! Toki muutkin langat käyvät, ohjetta voi helposti muokata. Paksummasta saat näillä ohjeilla isomman huivin, ja ohuempaa lankaa käyttäessäsi voit laittaa lisää mallikertoja jotta saat siitä tarpeeksi ison. Fingering-paksuista lankaa menee noin 1000 metriä/reilut 200 grammaa.

lue lisää…

Hellehattu Timjami

Idea uuteen tuotteeseen voi tulla ihan mistä vaan, pitää vaan kulkea silmät auki ja aivot vastaanottavaisina. Katselin tässä päivänä muutamana TV-sarjaa Rosemary & Thyme/ Puutarhaetsivät… ja vau, siellä oli tosi kiva kesähattu tuon Laura Thymen päässä! Tahtoo, tahtoo! Ja kun puodille olimme tilanneet ihanaa Marmara-lankaakin, johon olin jo kaivannut uutta mallityötä, niin koukku käteen ja kokeilemaan.

Ihan virkatun myssyn perusmallilla mennään tässä Timjami-hatussa, hauska rullalieri ja kirjava lanka antavat sille uuden ilmeen. Kun vielä nuo kiiltelevät kohdat Marmarassa virkataan vain takareunoistaan niin pintaan saadaan vähän säihkettä.

Timjami-hattu ja Tilli-huivi – kesä saa tulla ja aurinko paistaa!

Tässä lähikuva tuosta elävästä pinnasta:

Puuvillaa, silkkiä ja viskoosia, ihana yhdistelmä!

Ohjeen hattuun ja huiviin saat lankojen kanssa!

Aurinkoisin terkuin,

Marja

Sytomyssyjä neulomaan!

Huhu kertoi että paikallisessa keskussairaalassamme on huutava pula sytomyssyistä ja meidätkin haastettiin auttamaan.

Sytomyssyllä on monta merkitystä – ensinnäkin jo ihan konkreettinen apu sytostaattihoidossa hiuksensa menettäneen aran päänahan suojaamiseen, mutta se on myös lämmin ajatus ja etähali lohduttamaan ja piristämään rankkojen hoitojen ajalle.

lue lisää…

Pitsii ja palmikkoo, osa 6

Hurraa, huivi on neulottu valmiiksi! Onnittelut!

Vielä ei kuitenkaan huivi ole aivan valmis, tässä muutama viimeistelyvinkki upeampaan lopputulokseen:

 • Varmista ensin että langanpäät eivät pääse purkautumaan viimeistelyn aikana, mutta älä päättele niitä vielä (pingotuksen aikana päätellyt langat saattavat alkaa kiristää neulosta).
 • Jos tuntuu että kesäkädet ovat hiostaneet huivin, voit hellästi pesaista sen käsin tasalämpöisessä vedessä, nostaa myttynä vedestä ja puristaa ylimääräiset vedet pyyheliinan avulla.
 • Jos et vielä halua pestä huiviasi, voit sumuttaa sen kummaltakin puolelta kevyen kosteaksi.
 • Asettele huivi tasolle kuivumaan, venyttele se hellästi oikeaan muotoon (kuva alla), huomioi että kulmat ovat täsmällisen muotoiset ja sivut yhtä pitkät.
 • Jos huivi ei mahdu kerralla kuivumaan, kostuta ja venytä se osa kerrallaan.
 • Jos haluat pingottaa huivia reilusti, käytä ruostumattomia nuppineuloja. Lempeämmän venytyksen voi tehdä ihan vaan asettelemalla sen froteepyyhkeen päälle muotoonsa (karhea pyyhe pitää huivin kivasti paikoillaan).
 • Anna kuivua rauhassa.
 • En koskaan suosittele neuleen höyryttämistä, varsinkaan pitsi- tai palmikkoneuleen. Kuuma höyry saattaa muuttaa langan rakennetta (niin teko- kuin luonnonkuidunkin) ja liinan läpi painaminen litistää. Kevyt kostutus ja jopa kevyt ravistelu ja venyttely on hellempää kuidulle ja neulokselle.
 • Päättele langanpäät nurjalle esim. silmukoimalla ne ensin yhteen suuntaan, sitten toiseen suuntaan. 
 • Ja vielä kuva someen #kalpipa ja #pitsiijapalmikkoo niin voimme kaikki ihailla aikaansaanoksiamme.

Nauti huivistasi!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

Huivin muoto
Vasemmalla viimeistelty osa ja oikealla viimeistelemätön osa huivia, aika iso ero!

Pitsii ja palmikkoo, osa 5

Viimeinen osio on yksinkertainen pitsi ja huivin päättely.

Tähän reikäpitsiin tulee helposti suurempia silmukoita kuin perusneuleeseen, siis voit vaihtaa noin 0,5 numeroa pienempiin puikkoihin jos et halua että huivin reunaa lähtee laineilemaan. Samalla pienemmät puikot vievät vähemmän lankaa. Pienen laineilun saa toki kesytettyä viimeistelyssä.

OHJE

Neulo kaavion rivit 1-17. 

Sen jälkeen neulo 3 kerrosta ainaoikein neuletta kaikilla huivin silmukoilla. 

Päättele kiristämättä (voit myös vaihtaa oikeaksi puikoksi 1-1,5 numeroa isompi puikko).

Huom. Lankaa pitäisi olla ennen tämän osion neulomista jäljellä noin 50 g. Mutta älä hätäänny jos sitä on vähemmän, voit ihan hyvin jättää neulomatta rivit 1-4 ja/tai 13-16. Jos taas lankaa on reilusti jäljellä, voit tehdä useamman toiston rivejä 9-12. 

Tässä alla vielä tulostettava versio:

Seuraava osio on huivin viimeistelyn ohje ja se  julkaistaan lauantaina 13.8.2022.

Mukavia neulontahetkiä!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

HUOM. Neulo edelleen kerroksen 4 ensimmäistä ja 4 viimeistä silmukkaa aina oikein, ja sektoreiden välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

HUOM. Tässä pitsissä kavennus tehdään neulomalla kaksi yhteen oikein silmukoiden takareunasta, se on minulle vaivattomin ja nopein. Toki kavennuksen voi tehdä normaalisti oikein etureunoistakin.

Pitsii ja palmikkoo, osa 4

Nyt on vuorossa hauskoja pampulapalmikoita. 

Kaaviossa on neljä erikoismerkkiä, lue niiden selitykset alta. Myös videot tämän valepalmikon neulomisesta löytyvät tuolta alempaa.

Alla on kaaviot sektorien oikealle ja vasemmalle reunalle, toista niiden välissä palmikoita ja nurjia silmukoita (= 8 silmukan mallikerta) tarvittava määrä. Jos silmukkalukusi ei mene tasan kuudennen kerroksen palmikkomallin aloituksessa, voit kaventaa tai lisätä tarvittavat silmukat. 

Kaavion korkeus on mallihuivin mukainen. Mikäli haluat, voit tätäkin osiota tehdä matalammaksi tai korkeammaksi. Neulo kuitenkin aina vasta viimeiseksi kerroksien 30-35 erilainen palmikko, se sulkee kuvion.

HUOM Neulo edelleen kerroksen 4 ensimmäistä ja 4 viimeistä silmukkaa aina oikein, ja sektoreiden välissä 4 silmukkaa oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Erikoismerkit:

< = oikealla: nosta silmukka lanka työn takana

> = nurjalla: nosta silmukka lanka työn edessä

—> = siirrä kaksi ensimmäistä silmukkaa oikealle puikolle, pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen, siirrä kaksi ensimmäistä takaisin vasemmalle puikolle, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, neulo 2o

<— = pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen odottamaan, neulo 2o, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein 

Viimeinen kerros on nurjan puolen kerros. Seuraava osio alkaa oikealla kerroksella, ja se julkaistaan lauantaina 6.8.2022.

Tässä vielä linkki tulostettavaan ohjeeseen!

Tämä valepalmikko on muunnelma Jakoavainvalepalmikosta Lynne Wattersonin kirjasta Palmikoita puikoilla.

Mukavia neulontahetkiä!

Aurinkoisin terkuin,

Marja ja Nata

Kaavio A: sektorin oikea reuna

Kaavio B: sektorin vasen reuna


< = oikealla: nosta silmukka lanka työn takana
> = nurjalla: nosta silmukka lanka työn edessä
—> = siirrä kaksi ensimmäistä silmukkaa oikealle puikolle, pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen, siirrä kaksi ensimmäistä takaisin vasemmalle puikolle, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, neulo 2o
<— = pudota edellisellä kerroksella nostettu silmukka työn eteen odottamaan, neulo 2o, poimi pudotettu silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein 

Arkistot

Yli 80 euron tilaukset ilman toimituskuluja!

Pikkupaketti jaetaan muun postin joukossa kotiin.